Esittely

Anne Koskinen on kuvataiteilija ja väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa.

Kuvataiteessa Annea kiehtoo prosessi, jossa materiaalista tulee kuva. Hän pyrkii havainnoimaan tätä prosessia erilaisilla tekniikoilla kivi- ja pronssiveistoksista piirustuksiin, akvarelleihin ja öljymaalauksiin. Monet hänen teoksistaan ovat moniosaisia installaatioita, ja hän on tehnyt myös useita julkisia taideteoksia. Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ajatukset ohjaavat hänen työtään, minkä vuoksi hän käyttää mieluiten paikallisia materiaaleja ja valmistaa teoksensa itse. Toistuvan teeman Annen töissä muodostavat valtasuhteet, kuten hänen viimeisimmässä saksaksi nimetyssä yksityisnäyttelyssään Am anderen Ende der Leine (suomeksi Hihnan toisessa päässä, Galerie Anhava 2022) sekä kenties koskettavimmin hänen kiviveistoksissaan Viimeinen diktaattori (englanniksi The Last Dictator, 2014), Letittömät tytöt (englanniksi Girls without Pigtails, 2014) ja Findlinge (suomeksi Löytölapsia, 2012-). Annea edustavat Galerie Anhava Suomessa, Galerie Werner Klein Saksassa ja Axel Pairon gallery Belgiassa. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. Yksityisten kokoelmien lisäksi hänen töitään on monissa julkisissa kokoelmissa.

Helsingin yliopistossa hänen tutkimuksensa sijoittuu filosofisen estetiikan ja germaanisen kielitieteen risteyskohtaan. Hän keskittyy kuvantekemisen teoriaan ja merkityksen visuaaliseen rakentumiseen arkielämän, taiteen ja filosofian multimodaalisissa ja monikielisissä konteksteissa. Samalla kielen, ajattelun ja vallan välinen suhde on tärkeä aihe, unohtamatta kulttuurienvälisen ja sukupolvien välisen kommunikaation käsitteitä, jotka ovat hänelle myös keskeisiä inspiraation lähteitä taiteessa.

Anne opiskeli kuvataidetta Karlsruhen taideakatemiassa Saksassa, jossa hän suoritti jatko-opinnot (Meisterschülerjahr) valmistuttuaan akatemiasta, sekä valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nykyään osa Aalto-yliopistoa). Lisäksi hän opiskeli germaanista filologiaa Albert-Ludwigs-yliopistossa Freiburgissa Saksassa ja Helsingin yliopistossa Suomessa (humanististen tieteiden kandidaatti, opettajan pedagogiset opinnot, filosofian maisteri).

Valmistuttuaan kuvataiteilijaksi hän toimi kuvataiteen ja visuaalisen kulttuurin professorina, osastonjohtajana ja dekaanina Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä. Porissa, jossa hän toimi Porin taidekoulun rehtorina, hän käynnisti uuden visuaalisen kulttuurin yksikön osana Taidetollista korkakoulua sekä uudenlaisen visuaalisen kulttuurin maisteriohjelman. Porin yliopistokonsortiossa koulutus toimi vuorovaikutuksessa tekniikan, taloustieteen, maisemantutkimuksen ja yhteiskuntatieteiden kanssa. Anne suunnitteli, käynnisti ja johti myös Euroopan unionin rahoittamia hankkeita.

Anne nauttii elämästä sekä kaupungeissa että maaseudulla niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänen kiinnostuksensa kielten ja kulttuurien monimuotoisuuteen värittää myös hänen vapaa-aikaansa.